Mamin optimistični, zabavni, autentični kutak

Nije teško donositi odluke kada znate koje su vaše osnovne vrednosti.

Roj Dizni

Svakog dana se suočavamo sa odlukama. Trudimo se da nam misli, reči, i dela budu u istoj ravni, na sličnoj frekvenciji. Mnogo faktora utiče na to kakvu odluku donosimo, ali ono čega bi trebalo biti svestan jeste to da sami određujemo kakav je kvalitet odluke koju smo doneli.

Jedan od načina je da odredite vrednosti koje će vam služiti kao orijentacija. Ako u datom trenutku procenite da odluka koju donosite nije u domenu vrednosti koju negujete, jasno ćete znati koliko je ta odluka kvalitetna.

Moderna neuronauka govori o značajnom uticaju zdravlja mozga i njegove sposobnosti ili nesposobnosti da se suoči za kvalitetnim donošenjem odluka. Svakako da određujući vrednosti koje će činiti fondaciju našeg uma mi smanjujemo nivo anksioznosti, a povećavamo samosvest prilikom donošenja odluke.

To je kao dobar recept koji ste mnogo puta isprobali, za koji znate da donosi odlične, ukusne, kvalitetne zalogaje.

Desiće se i to da za neke odluke intuitivno odbijate da usvojite, što znači da je ta vrednost koja se sa odlukom ne slaže uveliko automatizovana. Nije ni čudo kada znamo da je mozgu mnogo udobnije iz ove pozicije nesvesnog, automatskog. Takođe je neophodno da znamo da svaki će svaki novi nivo naše ličnosti zahtevati novi nivo moždane energije.

Za donošenje odluka, u tom slučaju, nije loše da odredimo skalu vrednosti koja će nas usmeravati (postati automatska), kako bi sačuvali mentalnu energiju neophodnu za te nove nivoe koje planiramo da kreiramo u svom životu.

One thought on “Mamin optimistični, zabavni, autentični kutak

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: