Kako unapređujem zdravlje mozga

Mozak se sastoji od milijardu neurona. Ovi neuroni moraju komunicirati međusobno kao i sa ostalim delovima tela. Svi ovi sistemi rade zajedno na kohezivan način. Mozak je plastičan, što znači da ima plastičnost, sposobnost da se uči i raste i menja tokom vremena.

Meditacija utiče na funkcionalnost mozga, njegovu strukturu i obrasce razmišljanja. Što više meditirate i vežbate mindfulness, to će sinapse biti jače, što vam može pomoći da poboljšate život.

Svaki put kada se prepustite tim negativnim mislima i osećanjima, jačate njihov uticaj na vas. Međutim, svaki put kada se uključite u pozitivne misli i ponašanja i prepustite negativnim, vi prekvalifikujete svoj mozak da razmišlja malo drugačije.

Kao što je Aristotel jednom rekao: „Mi smo ono što neprekidno radimo.“

Mislimo na ono što takođe stalno mislimo. Zahvaljujući proučavanju neuronauke, naučna javnost postala je mnogo svesnija kako mozak funkcioniše. Spajajući zajedno neuronauku i mindfulness, možete početi da premošćavate jaz i povezujete sve tačke između toga kako mozak zaista deluje i kako te dnevne prakse mogu uticati na vaš život.

Vežbajući mindfulness i meditaciju, tada možete početi da potpunije razumete kako vaše emocije, misli i osećanja utiču na vaš život. Ako želite da učinite jedan mali korak u podršci srećnijem, zdravijem i smirenijem načinu života, mindfulness i meditacija su sjajno mesto za početak.

Izvor: PositivePsychology.com

Prevod : Vesna Radivojević

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: