Recepti sreće za bolji imunitet

Naučite da opraštate

Često se zaboravlja da onaj koji oprašta se mora dobro osećati. A takvo osećanje neizostavno izaziva lučenje „hormona sreće“. Kao što osećanje griže savesti izaziva lučenje „hormona stresa“( adrenalin, kortizol) koji se tokom vremena pretvara u pravi otrov za organizam.

Bavite se sportom

Fizička aktivnost će vam pomoći da otklonite „hormone stresa“. Čak i ako niste sportista u duši, a vaše telo je izgubilo naviku da vežba, morate se baviti sportom. Krenite polako, prema svom ritmu, ali vežbajte svakog dana. Počnite od danas.Čak i ako ste vrlo bolesni, uvek postoji mogućnost bar za minimum aktivnosti: možete da radite vežbe disanja, gimnastiku samo rukama, ramenima vratom, licem, itd

Menjajte iz zadovoljstva za promenom

Hormoni vole promene. Premestite fotelje s mesta na mesto, stavite nove tapete, menjajte često odelo. Promenite frizuru, put kojim idete od kuće do posla…Ako ste stidljivi, pokušajte da budete puni poverenja. Radite stvari koje do sada niste radili, i nemojte zbog toga da se kajete. Otkrijte novu muziku, nove pejzaže, knjige ili filmove, koji će vas odvesti u zemlje snova..Prekinite sa monotonim životom. Tako ćete napuniti svoje baterije, a i baterije vaših endokrinih žlezda.

Ostvarite izvesne projekte

Dopustite konačno sebi da uradite ono do čega vam je stalo. Prestanite da razmišljate samo o projektima i da ih odlažete za sutra. Organizujte se tako da im svakog dana možete posvetiti bar minimum vremena. Čin stvaranja povećava poverenje u samog sebe. A to je tako važno za biohemiju mozga.

Živite sa svih pet čula

Da li ste osetljiviji na dodir, ili na pogled, ili na ukus, ili na miris, ili na sluh? Učinite da vam sva čula budu osetljiva. Tako ćete živeti srećnije.

Čulo ukusa

Mnoge osobe pate od osećanja praznine. a to nije ništa drugo do depresija. Takve osobe postaju zavisne od kafe, cigareta, alkohola, slatkiša, lekova, i drugih čak opasnijih droga. Svakako, sve ovo može da obezbedi izvesno zadolvoljstvo ili olakšanje. Ali, preterivanje u bilo čemu može da košta suviše skupo vaš organizam. Svi imaju potrebu za stimulansima.Ali zašto ih tražiti među otrovnim supstancama kada hormoni koje stvara vaš sopstveni mozak više vrede nego sve droge sveta? Oni su sposobni da nam stvore prirodna uzbuđenja,lepa, razume se, osećanje ispunjenosti srećom, mirom, zadovoljstvom, radošću i ljubavi. Jedan tanjir prirodne hrane, lepo serviran i začinjen može više da doprinese prizvodnji ovih hormona od kofeina ili alkohola.

Čulo mirisa

Miris voljenog bića, miris sveže pokošene trave, miris letnje noći, šume posle kiše, aroma čaja od jasmina koja se širi iz lepe šolje..Udišite ove mirise punim plućima. Oni će staviti u pogon vaše endorfine koji će vam stvoriti osećanje velikog zadovoljstva u celom telu.

Kupanje, tuširanje i masaža

Kupanje u kadi punoj pene ili dugo tuširanje stvara osećanje opuštenosti. Setite se: svaki put kada osetimo pravo zadovoljstvo, a to je ono ako nam prija kupanje- endorfini struje našim telom..Nemojmo ih se lišavati. I ne zaboravite da masaža ima veoma afektivna svojstva koja nam pomažu da se bolje osećamo .

Čulo sluha

Otvorite širom prozor i načuljite uho. Zar ne čujete uz buku grada i pesmu neke ptice? Sa malo sreće možda će vam vetar doneti zvuk crkvenog zvona, ili nekoliko Šopenovih nota sa klavira koji neko svira u daljini . Osluhnite tu sreću.

Za vreme mojih koncerata, što više pevam, sve više osećam radost kako me obuzima. Uostalom, u toku istorije, izvesne pesme su mogle da zaustave vojnike, ustanike, logoraše.Naučnici smatraju da su harmonične vibracije pojedinih melodija sposobne da podignu količinu endorfina i kateholamina u krvi. Što se mene tiče, ja to znam iz iskustva: moja omiljena muzika je džez, koji interpretiraju saksofonisti Džon Koltran i Ben Vebster. Njihove muzičke fraze izbijaju i idu ka nebu. Slušajući ih osećam slatku jezu zadovoljstva koja budi u meni hormone sreće.

Družite se sami sa sobom

Osećate se usamljeni? Napušteni, neshvaćeni? Vi ste bolje nego bilo ko drugi sposobni da sebe ohrabrite! Budite nežni i popustljivi sami sa sobom. Volite sebe u trenucima sreće kao i utrenucima nesreće. To je uslov za dobro funkcionisanje vašeg imuniteta.

Deo iz knjige, Emocije koje leče( peto poglavlje-Zadovoljstvo, hormoni sreće i imuniteta) autor: Rika Zarai

2 mišljenja na „Recepti sreće za bolji imunitet

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: