Govor tela

Photo by RODNAE Productions on Pexels.com

Iako je ključ uspeha kako u ličnim tako i u profesionalnim odnosima sposobnost dobre komunikacije, nisu reči najglasnije, već neverbalni znakovi koje šaljete-govor tela.Govor tela je upotreba fizičkog ponašanja,izraza i manira za neverbalnu komunikaciju, često nagonski, a ne svesno.

Bez obzira na to da li ste toga svesni ili ne,vi neprestano šaljete i primate signale bez reči.Sva vaša neverbalna ponašanja-gestovi, držanje,ton vašeg glasa, pogled – šalju snažne poruke.Oni mogu da olakšavaju vaš život sa drugima, ali mogu i da vas ometaju u tome. Ove poruke ne prestaju ni kada prestanete da govorite, nastavljaju se. Čak i kada ćutite, i dalje komunicirate neverbalno.

U nekim slučajevima ono što izgovarate i ono što vaše telo pokazuje, mogu biti dve različite stvari.Ako kažete jedno, a govor tela pokazuje drugo, slušalac može pomisliti da ste neiskreni.Ako dajete potvrdan odgovor, a pri tom odmahujete glavom, dajete signal koji je mešovit i zbunjuje slušaoca . On mora da odluči kom signalu da veruje. Budući da je govor tela prirodan , nesvesni jezik koji emituje naša istinska osećanja i namere, verovatno će izabrati neverbalnu poruku.

Međutim, poboljšavajući način na koji razumete i koristite neverbalnu komunikaciju, možete izraziti ono što zaista mislite,bolje se povezati sa drugima i izgraditi jače,korisnije veze.

Preuzeto sa sajta https://www.helpguide.org/

Prevod Vesna Radivojević

Postavlja se pitanje koliko je u svakodnevnom životu objektivno moguće proceniti na osnovu prvog susreta bilo šta tačno u vezi sa određenom osobom ili grupom ljudi?

Ostaviti utisak jer nam je važno da odgovorima potrebama roditelja, poslodavaca, prijatelja, nije možda jedino zbog čega vredi živeti. Možda je to uvod u kreiranje lažne slike zbog trenutne potrebe, cilja. Ne dobijamo uvek ono što želimo, već ono što smo spremni tog trenutka da razumemo i prihvatimo.

Tumačenje signala govora tela je u domenu nekih profesionalaca, a daleko od toga da nam to tumačenje u svakodnevnom životu može doneti, na duže staze smisao i duhovni razvoj kome prirodno težimo. Ne kontrolišemo mi život, samim tim ni ljude koje srećemo,i obrnuto.

Photo by RODNAE Productions on Pexels.com

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: