Pet načina na koje narcisoidno ponašanje utiče na vaše telo i um

Ako ste u vezi sa narcisom, onda znate da to može biti i psihički i fizički iscrpljujuće. Narcisi su često emocionalno manipulativni i mogu ostaviti svoje partnere da se osećaju iscrpljenim i istrošenim. Ali ono što mnogi ljudi ne shvataju je da narcisoidno zlostavljanje takođe može imati dubok uticaj na vaše fizičko zdravlje.

Evo pet načina na koje narcisoidno zlostavljanje može uticati na vaše telo i um:

1. Može izazvati hronični umor

Jedan od najčešćih simptoma narcisoidnog zlostavljanja je hronični umor. To je zato što su narcisi često energetski vampiri i mogu isisati život iz svojih partnera. Ako ste u vezi sa narcisom, možda ćete otkriti da nemate više energije ili motivacije da bilo šta uradite. Takođe možete primetiti da ste stalno umorni i da imate poteškoća sa spavanjem.

Ako imate hronični umor, onda je važno da potražite pomoć. Postoji mnogo stvari koje mogu doprineti hroničnom umoru, tako da je važno postaviti odgovarajuću dijagnozu. Kada saznate šta uzrokuje vaš umor, možete započeti lečenje i početi da se osećate bolje.
Photo by MART PRODUCTION on Pexels.com

2.Može da prouzrukuje depresiju i anksioznost

Narcisoidno zlostavljanje takođe može izazvati depresiju i anksioznost. To je zato što narcisi često koriste emocionalnu manipulaciju da kontrolišu svoje partnere. Oni mogu učiniti da se osećaju bezvredno ili kao da nikada nisu dovoljno dobri. Ovo može dovesti do osećaja beznađa i očaja.

Anksioznost može biti uzrokovana strahom od napuštanja narcisa. Ovo može biti veoma stvaran strah, jer su narcisi često emocionalno nasilni i mogu ostaviti svoje partnere da se osećaju izolovano i usamljeno.

Ako imate depresiju ili anksioznost, važno je potražiti pomoć. Dostupni su mnogi efikasni tretmani, pa nemojte oklevati da zatražite podršku.

3.Stres i panični napadi

Stres je još jedan uobičajeni simptom narcisoidnog zlostavljanja. To je zato što su narcisi često veoma zahtevni i mogu da izvrše veliki pritisak na svoje partnere. Takođe mogu učiniti da se osećaju kao da su stalno u opasnosti, što može dovesti do napada panike.

Ako doživljavate stres ili napade panike, važno je da potražite pomoć. Postoji mnogo načina za upravljanje i lečenje stresa i napada panike, tako da ne oklevajte da potražite stručnu pomoć.
Photo by Rene Asmussen on Pexels.com

4.Može da izazove fizičku bolest

Narcisoidno zlostavljanje takođe može izazvati fizičke bolesti kao što su hronični bol, problemi sa varenjem i glavobolje. To je zato što kada smo pod stalnim stresom, naša tela oslobađaju kortizol. Kortizol je hormon koji može imati negativan uticaj na naše zdravlje ako se oslobađa u visokim nivoima tokom dužeg vremenskog perioda.5.Može da izazove probleme u međuljudskim odnosima

Narcisoidno zlostavljanje takođe može izazvati probleme u vezi. To je zato što narcisi često kontrolišu i mogu biti veoma uvredljivi. Njihovi partneri se mogu osećati kao da žive u stalnom stanju straha i anksioznosti. Vremenom, to može dovesti do otpora i ljutnje.

Ovo ne može uticati samo na vaš odnos sa narcisom, već i na vaše druge odnose, na primer, sa prijateljima i porodicom. Ako imate poteškoća u vezi, važno je da potražite pomoć. Postoji mnogo terapeuta koji su specijalizovani za narcisoidno zlostavljanje, tako da ne oklevajte da se obratite za pomoć porodičnom advokatu ili nekoj drugoj profesionalnoj službi koja može da vam pomogne u vođenju i pomoći u situaciji.
Narcisoidno zlostavljanje može imati dubok uticaj na vaše telo i um. Ako imate bilo koji od simptoma navedenih u ovom postu na blogu, potražite pomoć. Dostupni su mnogi tretmani, tako da nema potrebe da patite u tišini. Zaslužujete da živite srećan i zdrav život, bez narcisoidnog zlostavljanja.
Photo by SHVETS production on Pexels.com

Preuzeto sa https://www.psychreg.org/category/mental-health 5 Ways Narcissistic Abuse Affects Your Body and Mind

Prevod : Vesna Radivojević

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: